четвер, 10 жовтня 2013 р.

У Криму проведуть навчання блогерів та оберуть найкращих

(реліз) У Криму презентували проект Кримського Незалежного центру політичних дослідників і журналістів «Підтримка і розвиток мережі кримських блогерів», який здійснюється у партнерстві з Комітетом з моніторингу свободи преси в Криму за підтримки Посольства США в Україні. Про це йшлося в перебігу прес-конференції в Інформаційному прес-центрі в Сімферополі 10 жовтня.


Голова Комітету з моніторингу свободи преси в Криму, шеф-редактор бюлетеня «Кримськотатарське питання» Володимир Притуланаголосив, що роль незалежних і громадянських журналістів – блогерів в умовах бурхливого розвитку інформаційно-комунікативних технологій динамічно зростає, як і зростає їхня соціальна відповідальність. Особливо важлива і відповідальна вона для таких трансформаційних суспільств, як українське, і таких багатокультурних регіонів, як Крим.

Керівник проекту, редактор інформаційно-аналітичного порталу «Кримськотатарське питання online» Світлана Єрещенко зазначила, що в рамках проекту планується проведення серії тренінгів для навчання нових блогерів, підвищення блогерської майстерності представників вже створеної мережі блогерів. Учасники тренінгів отримають нові знання та навички щодо створення, наповнення та просування блогів, створення мультимедійного контенту, тощо. За підсумками навчання учасники проекту підписуватимуть «Маніфест про спільні засади спілкування та ведення блогів в інтернет-мережі», де будуть зафіксовані загальні етичні принципи, на яких має ґрунтуватися діяльність блогерів.

Для заохочення блогерів планується провести тематичний конкурс у двох номінаціях: найкращу публікацію та найкраще фото у блозі на тему: «Сучасне життя в мультикультурному регіоні – Крим». Переможці та учасники конкурсу нагороджуватимуться технічним оснащенням для подальшої діяльності та доступу до Інтернету – фотоапаратами, модемами, тощо.

Також у рамках проекту передбачається створення спеціального веб-порталу для кримських блогерів. Портал наповнюватиметься публікаціями блогерів, інформацією про реалізацію проекту, корисними для блогерів матеріалами, стрічкою новин.

Учасники проекту ініціюють громадське обговорення необхідності визнання (за окремою процедурою) блогів засобами масової інформації, а блогерів – журналістами.  У рамках проекту заплановане проведення круглого столу з обговорення цього питання за участю блогерів, журналістів та представників громадських організацій автономії. 

Також вестиметься інформаційна кампанія у соціальних мережах – створюватимуться та оновлюватимуться спеціальні групи та сторінки для анонсування заходів проекту, спільного обговорення актуальних питань, встановлення зв’язків та пошуку шляхів співпраці  між блогерами та представниками традиційних ЗМІ.

Таким чином, реалізація проекту відкриє для кримчан широкі можливості вираження своїх поглядів, обговорення місцевих проблем через інтернет-мережу. Для активних громадян буде запропонований вибір такої форми реалізації свого потенціалу, як блогінг. У цілому, виконання проекту сприятиме зняттю напруги в кримському суспільстві за допомогою налагодження міжкультурного діалогу через підтримку і розвиток мережі незалежних блогерів.

До навчання запрошуються кримчани - різних професій та різного віку, з різних регіонів автономії, незалежно від етнічної ідентичності, віросповідання, тощо. Перший тренінг на тему: «Як створити свій блог?» відбудеться 19 жовтня, у суботу, в Сімферополі. Навчання безкоштовне. Учасники забезпечуються обідом, чаєм, кавою. Учасникам з інших міст компенсується проїзд (Запис на тренінг за тел.: 095-033-27-18 або ел.поштою: sveta.ereschenko@gmail.com).

Прес-конференція відбулась в рамках проекту за підтримки Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the U.S. Embassy in Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.

Для довідки: Кримський Незалежний центр політичних дослідників і журналістів – самостійна, неурядова, неприбуткова дослідницька і правозахисна організація. 

Метою КНЦПДЖ є сприяння розвитку в Україні та, зокрема, в Автономній Республіці Крим, засад відкритого громадянського суспільства шляхом підтримки журналістів і дослідників у галузі політології, соціології, журналістики, захисту їхніх прав.


Немає коментарів:

Дописати коментар